Patuljasti pinč
patuljasti pinc
Alternativno ime
Zwergpinscher
Min pin
King of the Toys
Zemlja porekla
Flag of Germany.svg Nemačka
Klasifikacija
FCI Group 2 Section 1 #185
AKC Toys
ANKC Group 1 (Toys)
CKC Group 5 - Toys
KC (UK) Toy
NZKC Toy
UKC Companion Breeds

To je mali pas sa elegantnim načinom hoda, pas sa smislom za humor i jakim karakterom. Pas sa stavom, pored svoje sitne građe, ovaj pas u sebi  ima mnogo energije, što ga čini nešto težim za dresuru. Međutim, sa pravilnim treningom postaće najverniji pratilac kog ste mogli da poželite.

Veoma je privržen i živahan, patuljasti pinč stvara sam svoja pravila koja će ipak prilagoditi vašim ukoliko mu posvetite dovoljno ljubavi i pažnje. Jedno od pitanja koje se postavlja kada se govori o ovoj rasi jeste poreklo. Naime, mnogi su zauzeli stanovište da je patuljasti pinč kao rasa učestvovao u stvaranju rase doberman pinčer. Međutim, postoje i stanovišta koja ne idu u prilog ovoj teoriji. Najverovatnije su ove dve rase nastale od istog pretka – nemačkog pinčera. Patuljasti pinč nema mnogo sličnosti sa doberman pinčerom, posebno kada se radi o temperamentu i veličini – imaju sličnosti jedino po tipu, odnosno obliku glave. Interesantan je podatak da je za godinu dana, od 1992. do 1993, broj patuljastog pinčera porastao sa 13.353 na 14.987. Ovaj porast se može pripisati psu kog je lako držati u stanu.

Istorijat rase
Patuljasti pinč je poreklom iz Nemačke, gde je 1895. godine standardizovan kao rasa. Patuljasti pinčevi uzgajani su u velikom broju krajem 19. veka i Knjiga uzgoja je do 1925. godine imala je više od 1300 upisanih pasa. Kao i kod Nemačkog Pinčera, iz velikog broja varijacija boja jedino varijacije crne sa svetlijim oznakama i čisto crvena do crveno-smeđe su prihvaćene.

Standard rase
Opšti izgled: Patuljasti pinč je umanjena slika nemačkog pinča. Njegova narav odgovara naravi nemačkog pinča, pri čemu je temperamentan, a držanje jednog patuljastog psa posebno izraženo.
Glava: Snažna i duguljasta, bez jako izražene potiljne kvrge. Ukupna dužina ( vrh nosne pečurke do potiljne kosti) odnosi se prema dužini leđa ( od grebena do korena repa) kao 1:2. Ravan nosnik proteže se paralelno ka ravnom i bez nabora čelu, sa blagim ali jasnim stopom. Žvakaća muskulatura je snažna ali bez narušavanja izgleda obraza. Duboka njuška završava se tupim klinom. Nosna pečurka je puna i crna, kod crvenih i braon pasa u odgovarajućem tonalitetu. Usne dobro priležu i tamno su obojene.
Zubalo: Potpuno makazasto, snažno, dobro zatvarajuće i potpuno belo.
Uši: Kupirane – visoko usađene, ravnomerno odsečene, uspravno nošene.
Nekupirane – visoko usađene, „V“ oblika, priljubljene ili malo stojeće, slobodno nošene.
Oči: Tamne, srednje veličine, ovalne, napred usmerene. Donji kapak tako leži da konjuktiva nije vidljiva.
Vrat: Plemenit, snažno usađen. Ne sme da bude prekratak niti debeo. Potiljni deo je uzvišeno zaobljen. Koža na vratu je napeta i bez nabora (suv vrat).


Telo: Grudi su srednje široke, ravnih rebara i u preseku su ovalne. Dubina kod dobre izraženosti do ispod laktova. Predgrudi zbog izraženog ramenog zgloba prelaze ispod početka grudne kosti. Kameni zglob i nadlaktica markantno vidljivi. Donja linija grudi penje se polako unazad i prelazi u srednje prikupljen stomak. Rastojanje od poslednjeg rebra do kuka je kratko, pri čemu to čini psa kompaktnim. Ukupna dužina treba približno da odgovara visini grebena. Leđa su kratka i blago padajuća.
Gornja linija nije ravna, već pokazuje blago plemenito zaobljenje koga čine snažni prvi pršljen gremena, leđa i blago padajuće sapi, do korena repa.
Rep: Visoko usađen i naviše nošen. Skraćuje se na trećem pršljenu.
Prednje noge: Koso postavljena plećka i nadlaktica su dobro uglovane i ravne, ali snažno mišićave. Ravne posmatrano sa svih strana. Laktovi priležući.
Zadnje noge: Butina koso  postavljena i snažno mišićava. Skočni zglob izraženo uglovan.
Šape: Šape su kratke, okrugle i imaju čvrsto zatvorene, na gore zaobljene prste (mačija šapa), sa tamnim noktima i tvrdim oštrim jastučićima.
Dlaka: Kratka, gusta, ravna, priležuća i sjajna bez neodlakanih mesta.
Boja: Jednobojna (braon u različitim nijansama – do jelenje crne) kao dvobojna, crna sa crvenim ili braon oznakama. Druge boje nisu dozvoljene. Kod dvobojnih pasa poželjno je da palež bude taman, jasno ograničen. Oznake su rapoređene iznad očiju, na glavi, na grudima dve trouglaste jedna od druge odvojena, na šaplju prednje noge, na šapama, na unutrašnjim stranama zadnje noge i oko čmara.
Veličina: 25-30cm.
Greške: Pretežak ili lagan, visokonog ili niskonog. Teška, okrugla lobanja, mala dobermanska glava, nabori na čelu, nisko usađene ili loše nošene uši, svetle, male ili velike, oči, snažno isturene kosti obraza. Fanon,klještalo, podgrizajuće ili predgrizajuće zubalo. Kratka, špicasta leđa, padajuće sapi, izbočeni laktovi, na unutra postavljene pete, strme ili bačvaste zadnje noge. Jeguljaste linije, taman plašt, blede boje.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum. 

Prijavi se

Pretraži sajt

Forum - PSI

Oglasi za posao

veterina.info fan box