oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Ako razgovaraš sa životinjama, i one će razgovarati s tobom, i poznavat ćete jedni druge. Ako ne razgovaraš s njima, nećeš ih poznavati. Ono što ne poznaješ, toga se bojiš. Kad se netko boji, on uništava."
Poglavica Dan George
 

Vet Twitter

Da li ste znali i da psi mogu da izgore na suncu? Njihove nežne šapice i debelo krzno ne podnose najbolje visoku temperaturu. Šta više, određene rase su posebno osetljive tokom letnje sezone, pa može doći do pregrejavanja njihovog tela i toplotnog udara. Srećom, takvu rizičnu situaciju možete da preduhitrite, kada znate koje rase pase ne vole vrućinu i kako im možete pomoći tokom leta!

kuca spava smeta mu vrucina

 

Rase pasa osetljive na vrućinu

Evo liste nekih od rasa pasa koje su posebno osetljive na vrućinu. Ako se i vaš kućni ljubimac nalazi na ovom spisku, pokušajte da mu pomognete savetima koje ćete naći na kraju ovog teksta!

#1 Engleski buldog 

Zbog “nagužvanog”, pljosnatog lica i suženih disajnih puteva i nozdrva, Engleski buldog je najpodložniji toplotnom udaru. Prilikom igranja, nemojte da vas zavara njegova kratka dlaka i vesela faca, jer je najverovatnije da će da dođe do pregrejavanja, kod ovokvih pasa, kada se naprežu i trče na visokim temperaturama. Zato, Engleske buldoge preko toplog letnjeg dana čuvajte u stanu ili kući i neka vam, zbog većeg hlada, u prostoriji budu uključeni klima uredjaji!

#2 Mops 

Previše trčkaranja i igre po sunčanom vremenu i vrelom asfaltu ne dozvoljavajte ni Mopsu! Ovaj pas, iako malen, sklon je gojenju, što mu samo otežava disanje i hlađenje tela na visokim temperaturama. Čuvajte ga u raslađenim prostorijama, šetajte ga isključivo ujutru i uveče i pobrinite se da unosi dovoljno vode. 

#3 Čau-Čau 

Čau-Čau je pas koji je vekovima bio na dvoru kineskih careva, te nije ni čudo što i njegovo gusto krzno zahteva carsku negu. Dlaku ove rase, tokom leta, morate redovno i temeljno češljati, kako bi hladan vazduh dospeo do kože psa. Nemojte ga šišati, jer ćete tako samo izložiti njegovo telo štetnom uticaju sunca. 

#4 Aljaski malamut

Aljaski malamuti, izdržljivog i snažnog tela, u prošlosti su korišćeni za teranje belih medveda, vuču sanki i lovljenje foki. Jaki i snalažljivi na snežnim predelima, nikako ne podnose vrućinu. Njihovo krzno je stvoreno da ih greje na veoma niskim temperaturama, što otežava boravak na suncu. Zato, kao i Čau-Čau pse, i ovu rasu redovno četkajte i puštajte ih da trče samo rano ujutru ili uveče.

#5  Nemački bokser

Nemački bokser, pun energije, ne prestaje sa trčanjem i kad se umori! Zato je rizik od dobijanja toplotnog udara kod ove popularne i cenjene rase pasa, veoma velik. Zbog toga, Nemačkog boksera, ne treba ostavljati puštenog po jakom suncu i bez nadzora. Posle svakog igranja, treba umiriti psa, uvesti ga u kuću i dati mu dovoljno vode. 

 #6 Pomeranac 

Zbog svoje male veličine, Pomeranac mnoge podseća na igračku. Posebno popularan kod dece, ovaj pas ima kratku njušku i krzno solidne debljine. Da biste sprečili toplotni udar, kod ovakve kuce, izbegavajte šetnje po toplom vremenu i šišanje do kože. Takođe, ne zaboravite da njegovu dlaku često češljate.

#7 Pekinezer 

Pekinezeri su takođe podložni pregrevanju i toplotnom udaru! Srećom, poprilično su lenji i bez energije, pa nećete morati da trčite za njima po suncu, terajući ih da prestanu sa igranjem. Ipak, skloni su debljanju, te da se ne bi ugojili, moraćete ih redovno šetati. Treba da znate, da i njihova duga dlaka zahteva negu, temeljno češljanje i sakupljanje šnalicom. 

Kako možete pomoći vašem ljubimcu tokom leta

kuce se rashladjuju u vodi 

Sledećim savetima, pomoći ćete svom psu da leto i vrućine prevaziđe bez zdravstvenih komplikacija i toplotnog udara.

Obezbedite psu najbolje uslove 

Nije dovoljno samo da volite svog kućnog ljubimca, morate mu obezbediti najbolje uslove za život, kako bi ostao zdrav, srećan i bezbedan. To znači da pas uvek mora imati pristup svežoj  vodi, dovoljnim količinama hrane i sigurnom i rashlađenom skrovištu. 

Odvedite psa na šišanje 

Kratko letnje šišanje dlake psa neće pomoći samo u borbi protiv krpelja, već i pri prevenciji dobijanja toplotnog udara kod životinje. Ipak, zapamtite - nikada ne šišajte kućnog ljubimca do kože! Pas, koji prirodno ima dugu dlaku, mora imati makar tri centimetra krzna, koje će ga štititi od sunca i opekotina. 

Ograničite šetnje i vežbanje u letnjim danima

Kada su temperature jako visoke, ograničite psu šetnje i vežbanje. Posebno nemojte dozvoliti da se kućni ljubimac zadržava na toplim površinama, poput asfalta i betona. Tako se njihovo telo  brže zagreva i postoji opasnost da se stvore opekotine na nežnim jasučićima šapa. 

Ne ostavljajte psa zaključanog u kolima

Nikako ne ostavljajte psa zaključanog u parkiranim kolima dok vi kupujete ili se šetate. U letnjim danima, temperatura u automobilu može dostići čak i do 60 stepeni Celzijusa. Ta toplota može ugroziti  život vašeg ljubimca. 

Rashlađivanje

Ako primetite kod psa zakove toplotnog udara, poput malaksalosti, umora, vrtoglavice, crvenog jezika, povraćanja i dijareje, pokušajte da rashladite psa. Sklonite ga sa toplote u neku hladnu prostoriju, nakvasite ga hladnom vodom (nemojte da bude suviše hladna, jer to može da bude kotraproduktivno) i obezbedite psu pristup vodi za piće. Iako vam se čini da se vaš ljubimac oporavlja, odvedite ga što pre  veterinaru. 

I najverniji čovekov prijatelj zaslužuje da uživa u letnjoj sezoni. Ako brinemo o njemu, obezbedimo mu dovoljno vode, hrane i hladno skrovište, neće biti opasnosti od pregrejavanja i toplotnog udara. 

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box