oglasi-se

Dogadjaji

Nema događaja

Rekli su o životinjama...

"Životinje nikad ne vode rat, nikad ne ubijaju iz kaprica, niti gomilaju dobra koja im nisu neposredno neophodna; uvreda je, dakle, u odnosu na životinje, reći da se ološ ljudskog roda ponaša kao one... Naprotiv, to je pad daleko ispod životinjskog nivoa."
Mihailo Marković
 

Vet Twitter

dzek rasel terijer

Nasuprot popularnom verovanju da je svaki pas pogodan za svaki dom, istina je da svaka rasa ima svoje jedinstvene karakteristike i potrebe. 

Izbor odgovarajuće pasmine za vaš dom može biti ključan za stvaranje harmoničnog i srećnog okruženja za vas i vašeg novog četvoronožnog prijatelja. 

Stoga smo, za sve vas koji planirate da porodicu uvećate za još jednog člana, u tekstu istražili različite vrste pasa i njihove karakteristike, kako biste izabrali idiličnog krznenog ljubimca za vas!

#1 Francuski buldog - idealan pas za stan

Iako se možda čini da su buldozi nezgrapni i tromi, ova rasa je zapravo izuzetno prilagodljiva i pogodna za stanovanje u malim kvadraturama, kao što su jednosobni stanovi i garsonjere - potrebno je samo da mu obezbedite prostor i osnovne potrepštine, kao što su kreveti za pse.

Francuski buldozi su opušteni psi sa prijateljskim i strpljivim karakterom. Oni ne zahtevaju mnogo šetnje kao neke druge vrste, ali vlasnik mora biti pažljiv sa njihovom ishranom i regulisati im težinu kako bi održali zdravlje.

Kada je reč o izgledu francuskog buldoga, mužjaci obično dostižu visinu od 27-35 cm, dok su ženke nešto niže, sa prosečnom visinom od 24-32 cm

Težina mužjaka se kreće između 9 i 14 kg, dok ženke obično teže između 8 i 13 kg

Ova pasmina dolazi u različitim bojama, uključujući crnu, žutu (od bele do lisičije crvene) i braon (čokoladnu).

Očekivani životni vek francuskih buldoga se kreće između 10 i 12 godina

Iako francuski buldozi imaju manje zdravstvenih problema u poređenju sa drugim rasama buldoga, postoji određena sklonost ka naslednim bolestima. Stoga, prilikom kupovine, treba pažljivo proveriti poreklo psa i dokumentaciju. 

Neka od najčešćih oboljenja kod ove pasmine uključuju alergije, displaziju kukova, konjuktivitis, gluvoću, "cherry eye" oboljenje, problemi sa štitnom žlezdom, problemi intervertebralnog diska, luksacije patele i druge. 

Uz pravilnu ishranu, redovnu veterinarsku negu i ljubavnu pažnju, francuski buldozi mogu pružiti mnogo srećnih godina radosti i ljubavi svojim vlasnicima.

#2 Labrador retriver - savršen porodičan pas

Ova izuzetno popularna rasa pasa poznata je po svom prijateljskom temperamentu i neodoljivom šarmu.

Labrador retriveri su inteligentni, poslušni i veoma privrženi svojim vlasnicima.

Labrador retriver je rasa pasa srednje veličine koja se ubraja u VIII grupu prema FCI klasifikaciji - gde se nalaze i španijeli, retriveri i psi za vodu. 

Kada je reč o veličini, mužjaci labrador retrivera obično dostižu visinu od 56-58 cm, dok su ženke nešto niže, sa prosečnom visinom od 54-56 cm. Što se tiče težine, mužjaci obično teže između 35 i 40 kg, dok ženke imaju prosečnu težinu od 30-35 kg.

Labrador retriveri dolaze u različitim bojama, uključujući crnu, žutu (od bele do zlatne) i braon (čokoladnu).

Ova pasmina je izuzetno popularna kao kućni ljubimac i često se koristi kao terapeutski pas ili vodič za slepe, usled činjenice da veoma brzo uče komande i da su privrženi svojim vlasnicima.

Ključno je da priprazite na pravilnu ishranu psa, jer je ova vrsta poznata po tome da je izuzetno halapljiva i ješna.

Vrlo su aktivni i imaju veliku potrebu za fizičkom aktivnošću. Redovne šetnje, trčanje, igre i plivanje su neophodni kako bi se održala njihova fizička i mentalna kondicija. Ovi psi vole da budu uključeni u sve aktivnosti svoje porodice, kao i da provode vreme napolju, u prirodi - te je idealno da posedujete kuću sa velikim ili srednjim dvorištem/baštom.

#3 Nemački ovčar - lojalan čuvar kuće

Vučjak, poznat i kao nemački ovčar, je veća rasa pasa koja se ističe svojom atletskom građom. Kao što mu ime sugeriše, ova pasmina pripada I grupi - pastirski psi terači stoke prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije (FCI).

Mužjaci vučjaka obično dostižu visinu od 60 do 65 centimetara, dok je visina ženki u rasponu od 55 do 60 centimetara. Težina vučjaka takođe varira između mužjaka i ženki. Mužjaci imaju prosečnu težinu od 30 do 40 kilograma, dok se težina ženki kreće u rasponu od 22 do 32 kilograma.

Boja dlake kod vučjaka može biti raznolika: čisto crna, crna sa kestenjastim, braon i žutim do svetlosivim oznakama, siva sa tamnijim nijansama, crnim sedlom i maskom, ili vučja siva.

Nemački ovčari su inteligentni, hrabri i poslušni psi koji se često koriste u policijskom i vojnom radu. 

Ova rasa je izuzetno posvećena svojoj porodici i zahteva konzistentan trening i mentalnu stimulaciju. Vučjaci su energični psi koji zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i prostora za trčanje, te su idealni za velika dvorišta.

Ukoliko im pružite odgovarajući trening i pažnju, nemački ovčar će biti lojalan i zaštitnički nastrojen član vaše porodice.

#4 Džek Rasel terijer - za aktivne porodice

Džek Rasel terijer, takođe poznat kao Džeki, je mala, hrabra i živahna rasa pasa koja osvaja srca svojim neustrašivim duhom i neodoljivim izgledom. Ovi psi su poreklom sa britanskog ostrva i dobili su ime po svom osnivaču, Reverendu Džonu Raselu.

Džek Rasel terijeri su mali, energični psi koji su puni samopouzdanja i života. Ove pasmine su ujedno veoma inteligentne, hrabre i odane. 

Visina ove rase varira kod oba pola i kreće se između 25 i 38 cm, a i mužjaci i ženke obično teže između 6 i 8 kilograma.

Zahtevaju redovne šetnje i fizičku aktivnost kako bi ispoljili svoj pun potencijal. Džek Rasel terijeri su odlični za život u kući ili stanu, ali vlasnici treba da budu svesni da ova rasa ima tendenciju da bude glasna i zahteva dosledan trening - stoga je dobar izbor za one koji rade od kuće ili raspolažu slobodnim vremenom i mogu da se posvete psu.

Važno je napomenuti da, pored karakteristika rase, individualna ličnost psa takođe igra veliku ulogu u tome kako će se pas prilagoditi vašem domu. 

Uvek je preporučljivo da se upoznate sa potrebama i temperamentom određene rase pre donošenja odluke. Uz dobar trening, ljubav i pažnju, bilo koja rasa pasa može postati sjajan saputnik u vašem domu.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih podataka kako biste se bez muke odlučili za savršenog psa za vas - Želimo vam puno sreće!

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box