7 studenti 4Devet studenata državnog Agrarnog univerziteta iz Alma Ate danas se, posle semestra provedenog na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, vraća kući u Kazahstan, kažu, s najlepšim uspomenama na studije i boravak u Srbiji, ali i s mnogo novih prijatelja u Vojvodini, s kojima se nerado rastaju.

- Od devet studenata iz Kazahstana, osam ih je s veterine i jedan sa stočarstva -kaže šef ove katedre profesor dr Branislava Berić.- U okviru međudržavnog sporazuma Srbije i Kazahstana i uz podršku Pokrajinske vlade oni su na našem fakultetu dobili naše indekse, redovno slušali predavanja, dolazili na konsultacije, koje smo organizovali na ruskom i engleskom jeziku i na kraju polagali sve predviđene ispite i sve to će im biti priznato kada se vrate na matični fakultet.

Mladim Kazahstancima Poljoprivredni fakultet poklonio je i kurs srpskog jezika, koji im je držala Ljubinka Pušić, a koliko su naš jezik savladali govori i činjenica da su na oproštajnoj svečanosti na Departmanu za veterinu, pevali srpske pesme.

- Nadamo se da je ovo tek početak jedne bogate saradnje i već smo uputili poziv njihovom dekanu da dođe da se dogovorimo o budućem radu, a planiramo da, uz studente,s Univerzitetom u Alma Ati razmenjujemo i profesore-kaže dr Belić.

S najlepšim uspomenama sa studija u Novom Sadu odlazi Alima Žergalova, studentkinja treće godine veterine u Alma Ati. Kaže, odlučila je da dođe na jedan semestar i zbog toga što je na internetu videla da je Novi Sad mali i lep grad i nije se pokajala. Svideo joj se način studiranja, jer ima više prakse nego na fakultetu u Kazahstanu. Ovde su odlazili na praksu na farme, što je za nju potpuno novo iskustvo, a mnogo toga može da se nauči.

- U Novom Sadu su me najviše oduševili ljudi, jer su veoma pristupačni, ali i zbog toga što se puno bave sportom - kaže student druge godine veterine Tamirlan Kidirhanov. - I kuhinje su nam slične. I ovde i u Kazahstanu jede se puno mesa, jedino što se kod nas ne jede svinjetina, mada gajimo svinje, ali samo za izvoz.

Alibeka Kantaja na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu naročito je fascinirao neposredan odnos profesora i studenata. Kaže, mada na fakultetu u Alma Ati na grupi ima mnogo manje studenata nego u Novom Sadu, ovde je komunikacija s profesorima mnogo lakša, a sviđa mu se i to što isti profesor i predaje i ispituje, što u Kazahstanu nije slučaj.

- Kada smo stigli baš su bili protesti u kojima su studenti tražili više ispitnih rokova, što je nas prilično zbunilo - kaže Alibek. - Mi imamo samo dva ispitna roka i nikom ne pada na pamet da se zbog toga buni.

D. Devečerski



Nema nezaposlenih

- Poljoprivredni fakultet ima veoma razvijenu međunarodnu saradnju, ali kako je Veterina najmlađi departman, osnovana 2.000, nama su ovo prvi strani studenti - kaže direktor Departmana za veterinu profesor dr Milenko Stevančević - U 17 generacija upisali smo do sada 1.400 studenata, a diplomiralo ih je 400, i nijedan nije nezaposlen. Prošli smo i drugu akreditaciju za integrisane šestogodišnje osnovne studije i trogodišnje doktorske. Po rečima dr Stevančevića, na Departmanu za veterinu Poljoprivrednog fakulteta uskoro će biti otvorena veterinarska klinika za male životinje s pratećom laboratorijom. Klinika će imati i dežurstva, veterinari će izlaziti na teren, a cene će biti simbolične.
Izvor: Dnevnik.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box