Registrovan virus H5N8 nije opasan po ljude

dru pticiji grip 1

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije potvrdilo je, za "Novosti", da je kod uginulih ptica koji su pronađene u kanalu kod Borče, na levoj obali Dunava u Beogradu, registrovan ptičji grip H5N8, koji nije opasan po ljude. Kako kažu iz ovog društva, "Veterina Beograd" preuzela je danas lešine, a veterinarska inspekcija im je potvrdila prisustvo virusa.

- I ranije su nam se javljali sa tvrdnjama da su viđali uginule ptice - kaže Milan Ružić iz Društva za proučavanje i posmatranje ptica Srbije. - Nismo mogli da tvrdimo da je reč o ptičjem gripu i u Beogradu, iako je epidemija na teritoriji Vojvodine već bila proglašena.

Prema rečima ornitologa, životinje su prinuđene da se zbog hladnog talasa prikupe na manjim površinama, pa je to uz nedostatak hrane uzrokovalo širenje bolesti među pticama. Kako kažu, labudovi nisu najosetljiviji, ali zbog svoje veličine građani ih primete lakše nego ostale ptice.

NIKO NEĆE LABUDA

LABUD kog je Beograđanin Nenad Stojkov spasao od smrzavanja pre dva dana i koji je zbrinut u njegovom domu, nije iz jata uginulih ptica. Prema rečima ornitologa iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, nijedan zoološki vrt nije želeo da primi pticu, pa će ona čim bude u boljem stanju biti puštena u prirodu.

novosti.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box