svinja

ЈАГОДИНА - 

Генерални секретар Академије ветеринарске медицине Српског ветеринарског друштва др Зоран Рашић изјавио је данас Танјугу, да је ветеринарска служба Србије спремна да спроведе потпуно искорење класичне куге свиња уз престанак вакцинације.

Рашић, који је и директор Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље у Јагодини је истакао да је "ветеринарска служба стручно и технички спремна да употпуности спроведе ерадикацију (потпуно искорење) класичне куге свиња у свим областима из своје надлежности".

"Академија ветеринарске медицине нуди Министарству пољопривреде и заштите животне средине пуну стручну и техничку помоћ и у преговарачком поступку за Поглавље 12, којим ће се обезбедити стварање конкретне тржишне привреде и пуна примена стандарда који се односе на безбедност хране, ветеринарски и фитосанитрани надзор, што је разлог због којег би са припремама за програм ерадикације класичне куге свиња, требало почети у што краћем временском року", рекао је Рашић.

Успех програма ерадикације класичне куге свиња уз престанак вакцинације "зависиће од пуне подршке и посвећености надлежних министарстава, државних огана, органа локалне самоуправе и стручнх служби", оценио је Рашић.

"Ми смо, на огруглом столу на тему "Вакцинација свиња у Србији против класичне куге - да или не", крајем новембра, закључили, да је неопходно да програм ерадикације буде утемељен на резултатима заједничког пројекта, који се звао "Подршка Србији у ерадикацији класичне куге свиња" између ЕУ и Србије, који је реализован у периоду 2010 - 2015.године", објаснио је Рашић.

Он је оценио да искорењење ове болести уз престанак вакцинације, "није могућа без подизања на виши ниво биосигурносних мера и примене стандарда добре фармске праксе у производњи свиња, а нарочито на породичним фармама и сеоским газдинствима, зашта је потребно да се обезбеди неопходна подршка".

"Академја ветеринарске медицине Српског ветеринарског друштва, предлаже Министарству пољопривреде и заштите животне средине, да оформи посебну радну групу која ће припремити акциони план и пратити спровођење прописаних активности и мера за ерадикацију класичне куге свиња, без примене вакцинације", закључио је Рашић.

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box