Naučni institut za veterinarstvo Srbije spada u red institucija koje u kontinuitetu rade i traju decenijama, a istorija ove ustanove već devet decenija svedoči o stalnim naporima da se veterinarska struka obavlja na naučnom i profesionalnom nivou - poručio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović

slide1

On je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja i rada Instituta za veterinarstvo Srbije podsetio da je 1926. godine Vlada Kraljevine SHS Uredbom o ustrojstvu Ministarstva poljoprivrede i voda osnovala Centralni veterinarski i bakteriološki zavod u Beogradu, saopštila je gradska služba za informisanje.

 

Taj Zavod je, dodao je, vršeći svoju misiju narednih 90 godina prerastao u Naučni institut za veterinarstvo Srbije.

- Kroz sve ove decenije rada i postojanja Institut je bio u službi zaštite zdravlja ljudi i životinja. Malo je institucija koje se mogu pohvaliti ovako dugom tradicijom. Danas u Srbiji ima gotovo 4.000 veterinara različitih akademskih zvanja - istakao je Mladenović.

On je dodao da zaposleni u ovom Institutu svoja znanja usavršavaju stalnom saradnjom sa laboratorijama iz inostranstva, a na osnovu njihove dijagnostike omogućeno je praćenje statusa zaraznih bolesti na području Beograda, kao i na teritoriji cele zemlje, ali i dobijanje statusa zemlje "slobodne od zaraznih bolesti".

- Ostvarivanjem ovakvog statusa stavaraju se uslovi za izvoz proizvoda životinjskog porekla i izdavanje sertifikata za proizvode životinjskog porekla koji se izvoze u druge zemlje - napomenuo je Mladenović.

Prema njegovim rečima, laboratorije ovog Instituta su akreditovane za kontrolu hrane za ljude i životinje, a u saradnji sa JKP "Gradske pijace" sprovode redovnu kontrolu na pijacama, prodavnicama, klanicama, mesarama, restoranima i mlekarama kako bi oko dva miliona građana Beograda koristili zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu.

- Zajednički cilj grada i države je da Naučni institut za veterinarstvo Srbije stalnim unapredjivanjem i usavršavanjem stručnih kadrova, opremanjem i međunarodnom saradnjom, ostane vodeća veterinarska ustanova u Srbiji i da bude prepoznata u svetu - zaključio je Mladenović.

Ovom događaju u Hotelu "Metropol" prisustvovao je i član Gradskog veća Radenko Durković.
Izvori: Tanjug, blic

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box