Danas je u Beogradu završen dvodnevni, 89. sastanak Izvršnog odbora Evropske komisije za slinavku i šap (89th Executive Committee of the EUFMD), koji je organizovala Uprava za veterinu Ministrastva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Sastanku su prisustvovali redovni članovi Izvršnog odbora ispred Evropske komisije, Svetske zdravstvene organizacije za životinje (OIE), Svetske referentne laboratorije za slinavku i šap, Francuske, Austrije, Bugarske, Grčke, Srbije i EUFMD. Sastanci Izvršnog odbora EUFMD održavaju se dva puta godišnje, u februaru i oktobru.

foto1

 

Tokom dvodnevnog sastanka analizirana je epizootiološka situacija zarazne bolesti slinavka i šap (SIŠ – FMD) i studija o riziku od pojave bolesti u Evropi. Podnet je izveštaj Svetske referentne laboratorije za slinavku i šap i razgovarano je o mogućnostima za umrežavanje evropskih laboratorija u cilju globalnog nadzora. Takođe, prezentovan je progres u sprovođenju više komponenti akcionog plana i strategije prevencije pojave i širenja SIŠ, posebno u smislu jačanja kapaciteta veterinarskih službi, sprovođenja nadzora na SIŠ, mogućnostima za primenu vakcinacije i formiranju mreže banke vakcina, kao i o finansijskim aspektima.

Predstavnik Srbije, podneo je izveštaj o napretku komponente koja se odnosi na jačanje kapaciteta u Balkanskim zemljama i efektima vežbe simulacije pojave slinavke i šapa, koja je uspešno sprovedena u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji u periodu od 27. – 29. januara 2015. godine, kao i o planovima za naredni period.

Predstavnici Izvršnog odbora EUFMD izrazili su zadovoljstvo načinom na koji je vežba sprovedena kao i kapacitetima naše veterinarske službe. Naglašena je dalja podrška Srbiji i drugim balkanskim zemljama, za koju će se obezbediti odgovarajuća finansijska sredstva i stručna pomoć.

Evropska komisija za slinavku i šap (EUFMD) predstavlja organ Organizacije za hranu i poljoprovredu (FAO) Ujedinjenih Nacija, osnovana 1954. godine, čija je Srbija aktivni član zajedno sa ukupno 37 država. Više informacija o EUFMD na:

http://www.fao.org/ag/againfo/commissions/eufmd/commissions/eufmd-home/en/

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box