grb-1Beograd - Uprava za veterinu demantovala je danas optužbe Veterinarske komore Srbije da je zbog neefikasnog rada te službe propao projekat međunarodne pomoći namenjen životinjama, ugroženim majskim poplavama.

Uprava u svom saopštenju navodi da su toku razgovori o dobijanju konkretne pomoći od EU, FAO i drugih donatora, u vidu vakcina protiv zaraznih bolesti životinja, lekova protiv infektivnih i parazitskih bolesti životinja, dijagnostikuma, opreme za nadzor bolesti i jačanje institucionalnih kapaciteta u vrednosti od jedan do dva miliona evra.


Oprema i sredstva biće isporučene veterinarskoj službi a poslovi na jačanju nadzora i spremnosti službe radiće se uz regionalnu saradnju. Izvršena je i obuka nadležnih službi za pojedine bolesti, kao što je groznica zapadnog Nila.

Uprava podseća da je u vreme i nakon poplava, bila u direktnom kontaktu sa EU i FAO, kako bi se izvršila procena šteta od poplava i izvršila analiza rizika od izbijanja zaraznih bolesti životinja i bolesti koje se prenose putem hrane.
 

Na poziv direktora Uprave predstavnik Svetske organizacija za zaštitu životinja (World Animal Protection) boravio je u Srbiji od 9 do 13. juna. Tada je ponuđena pomoć u vidu brze intervencije - hvatalice za komarce za monitoring bolesti groznice zapadnog Nila i bolesti plavog jezika, vakcine protiv klostridijalnih infekcija ovaca i koza i 22. veterinarska kita koji uključuju antibiotike, špriceve i igle za veterinare). On je ponudio i jačanje kapacita, kao i obuku.


Uprava ističe da je preuzela odgovornost za isporuku hvatalica za komarce, kao i da je uvoz tih uređaja obavljen prošle nedelje, dodajući da je Zoran Katrinka preuzeo ispred Veterinarske komore Srbije koordinaciju sa nabavkom i isporukom vakcina i kitova za veterinare, a koje su sporna tačka u njegovom izveštaju.


"Uprava za veterinu poseduje kompletnu prepisku sa zvaničnicima Svetske organizacija za zaštitu životinja koja nedvosmisleno potvrđuje da naša Uprava nije odgovorna za novonastalu situaciju", navodi se u saopštenju.

Blic.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box