klanica svinjeNa sednici Odbora za poljoprivredu čula su se različita mišljenja o tome ko je kriv za problematični izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

Mišljenja su sukobili predsednik tog parlamentarnog odbora Marjan Rističević i načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Rističević, naime, smatra da je glavni krivac zbog problema sa izvozom svinjskog mesa u Rusiju - Uprava za veterinu zbog čega treba smeniti odgovorne, dok je Čelebićanin istakla da nije bilo sistemskih propusta i da su nadležne službe uradile ono što je u njihovoj nadležnosti.

Rističević je upozorio da je šteta ogromna i da će biti potrebni meseci, ako ne i godine da se povrati poverenje ruskih kupaca, a kako je dodao, tu štetu je najlakše svaliti na "nekoliko bezimenih proizvođača mesa i jednu malu samostalnu zanatsku radnju 'Đurđević'".

On tvrdi da je ruska strana pružila priliku Upravi za veterinu Republike Srbije da tokom dva meseca otkloni nepravilnosti zbog kojih je došlo do ograničavanja izvoza svinjskog mesa na tržište carinske Unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, ali ona to nije učinila.

Rističević smatra da je "kada se zagrebe ispod površine" glavni krivac veterinarska inspekcija koja ne ume, prema njegovim rečima, da obezbedi procedure kontrole proizvodnje i sledljivosti proizvoda.

Ocenio je da veterinarska inspekcija ili ne ume ili neće da uradi svoj posao i pored molbi, upozorenja i kritika ruske strane.

Rističević je zaključio da je rešenje problema sa izvozom mesa u Rusiju vrlo jednostavno - treba posmenjivati rukovodstvo Uprave za veterinu, rukovodioce njenih službi, a pre svih veterinarske inspekcije.

Čelebićanin je, međutim, istakla da je svo meso namenjeno za izvoz u carinsku uniju bilo zdravstveno i higijensko ispravno, a ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti u slučaju "Đurđević", one se odnose na trgovinsku prevaru i pokušaj pravljenja veće finansijske dobiti.


Ona je napomenula da istraga o tome da je bilo prepakivanja mesa iz EU još nije gotova, ali da će u slučaju da se to dokaže, nadležni u "Đurđeviću" krivično odgovorati.

Čelebićanin je naglasila i da su veterinarske službe Srbije valjano radile posao i da nije bilo sistemske greške, jer bi Srbija automatski bila skinuta sa liste izvoznika u carinsku uniju.

Načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Siniša Kotur objasnio je da ruska strana ubuduće tražiti kompletnu sledljivost proizvoda, pa će za njih moći da se koriste samo sirovine iz 10 klanica u Srbiji koje imaju odobrenje za rusko tržište.

 Izvor:rts.rs

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box