vakcinacija praseSRPSKA svinjetina još dugo neće videti vitrine evropskih prodavnica. Glavni razlog što EU neće naše meso jeste što se u Srbiji svinje i dalje vakcinišu protiv kuge! Dok nadležni objašnjavaju da je put do prestanka pelcovanja protiv ove opake bolesti dug, i u njega moraju biti svi uključeni, stručnjaci tvrde da iza svega stoji farmakološki lobi, koji "živi" od vakcina. Uz to, kako kažu, tu su i nemarni ljudi i inspekcijske službe, koje nisu u periodu od četiri godine, koliko je potrebno za iskorenjivanje kuge, sprovodile vakcinaciju na vreme.


Profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu, kaže da bi država trebalo da osnuje fond, iz kojeg bi se plaćala odšteta farmerima, u slučajevima kada se pojavi kuga, da se uništi čitavo grlo.

- Veterinarski lobi i farmakološka mafija ne dozvoljavaju da se izbaci vakcinacija protiv svinjske kuge - tvrdi profesor Ševarlić. - Vakcine se mnogo plaćaju, a Srbija je time samo eliminisala mogućnost plasmana svinjskog mesa i svinja na tržište EU.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da je klasična svinjska kuga veoma zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni faktori rizika za pojavu i širenje su nelegalni promet svinja - nevakcinisane i neobeležne svinje kojima se trguje. Kuga vlada i na mestima gde se leševi životinja ne uklanjaju na propisani način. Rizične su i svinje koje se drže u slobodnim ispustima, ali i područja koja se graniče sa drugim zemljama u kojima ima kuge.

- Za suzbijanje nelegalnog prometa neophodna je saradnja drugih službi i organa - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Izvor kuge mogu da budu i svinje koje se hrane pomijama, a to se najčešće dešava u gazdinstvima gde se svinje drže u dvorištima. Hranjenje svinja pomijama na farmama je strogo zabranjeno.

Kako kažu u resornom ministarstvu, vakcinacija nije prihvatljiva u mnogim zemljama, naročito u onim koje su značajni izvoznici svinjskog mesa. Trgovinski partneri odbijaju da uvoze životinje iz područja gde se koristi vakcinacija, jer ne postoji razlika između vakcinisanih i prirodno inficiranih serološki pozitivnih životinja.

Prema njihovim podacima, u Srbiji se godišnje vakciniše oko 3,5 miliona svinja protiv kuge. Evropska unija podržava aktivnosti veterinarske službe čiji je cilj iskorenjivanja ove bolesti bez vakcinacije. Uz to, EU finansira formiranje fonda u Srbiji, koji će osigurati troškove koji nastanu kada dođe do pojave žarišta kuge, a prestane se sa vakcinaciojom. Uprava za veterinu je 2012. godine donela i strategiju iskorenjivanja kuge, uz postepen prestanak vakcinacije protiv ove bolesti.

- Za izvoz svinja i mesa od svinja u EU nije dovoljno da se samo donese odluka o prestanku vakcinacije, već i da se dokaže odsustvo virusa kuge na teritoriji cele zemlje, uključujući i divlje svinje - kažu u resornom ministarstvu.

Veterinar Luka Stević objašnjava da mi nismo prečistili teren od kuge i da je imamo čak i na farmama. Pre dve godine na farmi u Rumi je ubijeno 70.000 svinja.

- Treba nam potpuna vakcinacija, da bismo iskorenili bolest i prestali sa tim - priča Stević. - Svako grlo mora da bude vakcinisano sto odsto tokom četiri godine i da se u tom periodu ne pojavi nigde kuga. Tek tada se smatra da je to područje slobodno od bolesti. Mi nemamo takvu teritoriju, jer imamo problem u inspekciji i državi. Inspekcije ne rade svoj posao i ne kažnjavaju se oni koji zakonski ne dozvoljavaju da im svinje budu vakcinisane. Ako se i jedan odsto svinja ne vakciniše, to znači da se bolest prenosi i zadržava.

ŽARIŠTA
OBAVEZNO vakcinisanje svinja protiv kuge finansira se iz državnog budžeta od 2006. godine. Tada je, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, poslednji put evidentirana velika epidemija sa 401 žarištem.

novosti.rs
foto: Thinkstock

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box