ovca-12– Zarazna bolest plavog jezika ustanovljena je kod tri ovce iz jednog stočarskog domaćinstva u Tomaševcu, zbog čega je to selo, na teritoriji grada Zrenjanina, rešenjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Uprave za veterinu, proglašeno za zaraženo područje – saopštio je načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan.

On je tim povodom sazvao vanrednu sednicu Saveta okruga u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali predstavnici svih pet lokalnih samouprava, zatim Veterinarske inspekcije, Veterinarskog instituta, Poljoprivredne službe, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i direktori svih veterinarskih stanica u srednjem Banatu. Posle jučerašnjeg sastanka, Šijan je novinarima izjavio da su zaražene ovce izdvojene i da su pod stručnim nadzorom veterinarskih stručnjaka.

– Situacija je pod kontrolom i nema mesta panici. Sve što činimo u ovom trenutku radimo preventivno, u skladu sa zakonom propisanim merama. Naš okrug je poznat po razvijenom stočarstvu i zato preduzimamo sve što je u našoj moći da pomognemo ovdašnjim stočarima, ali ćemo isto tako postupiti po naredjenju koje smo dobili od Ministarstva i Uprave za veterinu da bi se obavila dezinfekcija objekata i uništili insekti koji su prenosioci bolesti – poručio je Šijan...

 

Sve propisane mere

U rešenju, koje je potpisao direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski, navodi se da je područje u poluprečniku od najmanje 100 kilometara od žarišta u Tomaševcu proglašeno zaraženim od bolesti plavog jezika. Takodje, teritorija u poluprečniku od 50 kilometara od granice zaraženog područja proglašena je ugroženom od te bolesti. Uprava je propisala i niz mera koje je potrebno preduzeti da bi se sprečilo širenje bolesti.

Dnevnik

Prijavi se

Pretraži sajt

Poslednje na forumu

Oglasi za posao

veterina.info fan box