U petak, 18tog decembra sa početkom u 18h u Medija Centru Vojvodine, u Novom Sadu,  predstavljen je Priručnik za odgovornog vlasnika psaprva knjiga na našim prostorima koja se bavi principima odgovornog vlasništva i održivim sistemskim rešenjem problema napuštenih kućnih ljubimaca.
 
prirucnik pas

Na promociji su govorili autori knjige Dunja Kovač, Darko Drobnjak i Nataša Vukmirović, kao i prof dr Veselina Pelagić (osnivač i predsednik FRD Fondacije).

Priručnik za odgovornog vlasnika psa nastao je u periodu izmene zakonske regulative tokom kojeg organizacije javno zastupaju stvaranje zakonskog okvira za efikasno rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Za sprovođenje održivog sistemskog rešenja, neophodno je da vlasnik psa poštuje niz mera odgovornog vlasništva.

U idealnoj situaciji, kada bi ljudi odgovorno postupali sa svojim kućnim ljubimcima, napuštene životinje ne bi živele na ulici, a prihvatilišta bi pružala smeštaj samo životinjama koje su oduzete zbog zlostavljanja ili ako vlasnik iz opravdanih razloga ne može dalje da brine o njima. S obzirom da živimo u društvu koje još uvek nije spremno za skladan suživot sa životinjama, naše ulice postale su dom velikom broju napuštenih pasa i mačaka.

U knjizi su predstavljene osnove odgovorne brige o psima, kako kućnim ljubimcima, tako i napuštenim psima koji žive na ulici i u prihvatilištima u Srbiji. Naglasak je na temama koje dosad nisu bile na odgovarajući način predstavljene u našoj javnosti. Stoga je priručnik namenjen i predstavlja doprinos edukaciji budućih i sadašnjih vlasnika pasa, kao i staratelja napuštenih pasa, te predstavnika državne uprave, lokalnih samouprava i zoohigijenskih službi, i predstavlja stručno i edukativno štivo sa pouzdanim informacijama.

Priručnik je podeljen u više tematskih celina. U okviru poglavlja o odgovornoj brizi o psu, razmatraju se: odabir, usvajanje i kupovina psa, odnos deteta i psa, odlike zdravog psa, zdravstvena zaštita i bezbednost psa, pružanje prve pomoći i postupanje sa psom na putovanju. Poglavlje o komunikaciji čoveka i psa sadrži objašnjenja bitna za verbalnu i neverbalnu komunikaciju sa psom, socijalizaciju i habituaciju psa, njegovo treniranje, vaspitanje i šetnju, boravak u parkovima za pse i prevenciju ujeda. Poglavlje o odgovornom starateljstvu napuštenih pasa, osim razmatranja uzroka tog problema, sadrži objašnjenja načina pomaganja napuštenim psima, uključujući i starateljstvo i prihvatilišta, a predložene su i solucije umesto napuštanja pasa. Na kraju, predstavljeno je i pravilno postupanje u slučaju smrti psa.

Izdavač knjige je organizacija Link plus. Poručivanje knjige po popularnoj moguće je  preko stranice:

 
 Priručnik za odgovornog vlasnika psa: https://www.facebook.com/Priru%C4%8Dnik-za-odgovornog-vlasnika-psa-1147855881910946/?fref=ts

O autorima
Dr vet. med. Dunja Kovač
 stručnjak je za poremećaje u ponašanju pasa i mačaka i bihevioralnu modifikaciju. Pri ASPCA, sertifikovana je za sprovođenje SAFER i MYM programa (Certified Canine Assessor) za rad sa psima u uslovima prihvatilišta, sprovođenje bihevioralne evaluacije i bihevioralnih protokola, uz procenu uzroka i stepena agresije i procene udomljivosti. Pod mentorstvom jednog od najvećih stručnjaka iz oblasti bihevioristike dr Sofije Jin sertifikovala se za Low stress handling and behaviour modification protocols pasa i mačaka. Na Kinološkoj akademiji u Beogradu moderator je i predavač na kursevima za profesionalne šetače pasa, profesionalne hendlere i kinološke sudije. U Novom Sadu osnovala je edukativni centar za vlasnike i kućne ljubimce “Pets&Science” gde je razvila jedinstveni sistem savetovanja vlasnika i rešavanja problema u ponašanju pasa i mačaka. Pri Fondaciji za razvoj domaćinstva lider je programa “Dobrobit životinja”. Autorka je mnogobrojnih stručnih tekstova, predavanja i naučnih radova: “Naučite da govorite pseći jezik”, “Mačja posla”, “Deca i psi bez ujeda”, “Bihevioristika - Uloga i značaj za veterinarsku medicinu i dobrobit životinja”, “Terapeutski uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi”, “Mentalna dobrobit životinja u zatočeništvu”, “Ponašanje životinja u prihvatilištima”, “Psihologija ponašanja i govor tela psa” i mnogih drugih.

Dr vet. med. mr sci. Darko Drobnjak diplomirao je na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu 2009. godine. Stručnu praksu je obavio, na poslovima prevencije i zdravstvene zaštite malih životinja. Kinološki sudija sa licencom FCI, za oblik svih rasa pasa iz I, II, III i V FCI grupe. Na mestu predsednika Kinološke sekcije Fakulteta veterinarske medicine bio je od 2005. do 2012. godine. Od 2013. godine je direktor i predavač na Kinološkoj akademiji. U sklopu predmeta „Nega i zaštita lovne divljači“ na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, gostujući je predavač iz oblasti lovne kinologije. Autor je dve knjige iz oblasti kinologije: „Enciklopedija rasnih pasa“ i „Eksterijer pasa-osnove procene“, kao i više od 60 naučnih i stručnih radova iz oblasti kinologije i veterinarske medicine. Urednik je dve knjige „Standarda rasnih pasa“ koje je izdao Kinološki savez Srbije. Stručni je saradnik revije Zov, i autor više od 120 tekstova u istoj reviji. Aktivan učesnik savetovanja i kongresa iz oblasti veterinarske medicine, zdravstve zaštite i dobrobiti životinja i lovstva. Član je Srpskog veterinarskog društva i Lovačke komore Srbije. Počasni je predsednik Kinološkog društva „Midže“ iz Požege. Na mestu potpredsednika Nacionalnog kluba bordoških doga Srbije bio je od 2012. do 2014. godine. Član je komisije za uzgoj Kluba engleskih mastifa Srbije od 2012. godine.

Nataša Vukmirović je predsednica Upravnog odbora organizacije Link plus registrovane u oblasti razvoja građanskog društva i edukacije, 2011. godine. Od osnivanja organizacije, bavi se veterinarskom politikom, promovisanjem odgovornog vlasništva i unapređenjem zakonskog okvira za održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca. Završila je trening na tu temu u organizaciji najveće svetske fondacije za dobrobit pasa Dogs Trust i organizacije Cat Protection u Londonu i kurs o osnovama kinologije Kinološke akademije u Beogradu. Zalaže se da se zaštita životinja prepozna kao aktivnost od javnog interesa i da se zlostavljanje životinja tretira kao ozbiljan društveni problem. Autorka je naučnih radova, predloga praktične politike i više desetina stručnih tekstova. Učesnica je brojnih konferencija i obuka, naročito u oblasti evropskih integracija. Sarađuje sa velikim brojem organizacija i stručnjaka u Srbiji i inostranstvu. 

dunja

Prijavi se

Pretraži sajt

Oglasi za posao

veterina.info fan box